Nelze v nich skladovat polévku ani vařit jídlo: takové hrnce používá téměř každý.

Jen málokterá z hostitelek ví, co se v hliníkovém hrnci může vařit a co se kategoricky nesmí.

Hliníkové nádobí se stále nachází v kuchyních mnoha lidí – jednak proto, že je odolné, a jednak proto, že se v něm pohodlně vaří. Mnoho lidí si myslí, že tento materiál je zcela nedůležitý, ale zbytečně – řekneme vám, co a proč byste v hliníkovém nádobí vařit neměli.

Proč byste neměli vařit jídlo v hliníkovém nádobí

Nádobí z tohoto materiálu se v domácnostech v 21. století používá poměrně často. Je lehké, odolné a má dobrou tepelnou vodivost. Vedle kladů však má i zápory, proto je důležité vědět, co hliník při zahřívání uvolňuje a jaké nebezpečí hrozí jídlu vařenému v hliníkovém nádobí.

Je známo, že při vysokých teplotách kov interaguje s kyslíkem. Při zahřívání dochází k reakcím se sírou, fosforem, dusíkem, uhlíkem a jódem. Hliníková pánev může od kyselých produktů ztmavnout, což změní vzhled pokrmu i jeho chuť.

Co nesmíte dělat s hliníkovým nádobím

Je přísně zakázáno vařit v hliníkovém nádobí pokrmy obsahující kyselé produktycitrony, rajčata, ocet nebo šťovík. Seznam pokrmu, které nelze vařit v hliníkovém nádobí, proto zahrnuje následující položky:

  • boršč;

  • rajčatová polévka;

  • ostatní pokrmy s rajčaty;

  • solené ryby;

  • pokrmy z červené řepy;

  • kompoty;

  • džemy;

  • kyselé omáčky;

  • nakládaná zelenina;

  • mléko.

Mladé maminky by také měly vědět, zda se dětská výživa může vařit nebo ohřívat v hliníkovém nádobí. Bohužel ne – při vaření se 1–2 gramy hliníku smíchají s jídlem a mohou se usadit v játrech, což je pro dítě naprosto zbytečné.

Může se v hliníkovém hrnci vařit studený boršč?

Pokud jde o to, zda můžete v hliníkovém hrnci vařit maso nebo vařit potraviny bez kyselin, vše je bezpečné. Můžete bezpečně vařit masové a rybí vývary a knedlíky. V hliníkovém hrnci lze bezpečně vařit také těstoviny, brambory, cukety a lilky.

Mohu v hliníkovém hrnci vařit vejce?

Samozřejmě ano, protože vejce jsou bílkoviny a neobsahují kyseliny. Navíc po uvaření vejce oloupete, a i když na skořápce zůstane trochu hliníku, půjde do koše. V hliníkovém nádobí také můžete vařit vodu bez obav o své zdraví.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog | CLUBWASH::Brno