Prozradíme vám, které druhy vajec jsou nejlepší na vaření, které na smažení a které byste měli vrátit do regálu.
Při nákupu vajec v obchodě byste měli věnovat pozornost nejen jejich ceně a kategorii. Před nákupem je třeba zvážit několik dalších důležitých bodů. Proč je důležité otevřít obal a jaká vejce byste v obchodě neměli kupovat – to vám prozradíme v tomto článku.
Jaký je rozdíl mezi prémiovými a běžnými vejci – kategorie vajec
Vejce v obchodech se dělí do kategorií a tříd podle hmotnosti a doby trvanlivosti. Tyto informace jsou uvedeny na obalu vajec nebo vyraženy na každém vejci, pokud se prodává na kusy.
Vejce se označují podle hmotnosti následovně:
-
malá – 35 až 44,9 g;
-
druhá kategorie – 45 až 52,9 g;
-
první kategorie – 53 až 62,9 g;
-
nejvyšší kategorie – 63 až 72,9 g;
-
vybraná – 73 g a více.
Jaká vejce v obchodě nekoupíte – na co si dát pozor
-
kategorie – o té jsme hovořili výše;
-
datum výroby a podmínky skladování;
-
vzhled zboží.
Vždy je lepší kupovat čerstvá vejce, a zde je důvod. Vejce mají dvě doby trvanlivosti: při pokojové teplotě (0 až +20 °C) je lze skladovat 25 dní a při teplotě -2 až 0 °C – až 90 dní. Někdy však prodejci nejsou poctiví a dají vejce do lednice až po 25 dnech na polici. Pokud tedy byla vejce v chladu déle než 25 dní, je lepší je nekonzumovat.
Při nákupu v kartonech vždy zkontrolujte:
-
celistvost skořápky – prasklá vejce mohou být kontaminována;
-
čistotu – žádné stopy krve nebo výkalů;
-
jednotnou barvu – všechna vejce v balení by měla být buď bílá, nebo hnědá.
Důležité je také, jak jsou vejce uložena v krabičce. Správně mají být špičkou dolů. Pokud tomu tak není, je pravděpodobné, že vejce již přeskládali jiní zákazníci – v tom případě raději zvolte jiný balíček.