Která vejce byste neměli kupovat v obchodě: málokdo ví

Prozradíme vám, které druhy vajec jsou nejlepší na vaření, které na smažení a které byste měli vrátit do regálu.

Při nákupu vajec v obchodě byste měli věnovat pozornost nejen jejich ceně a kategorii. Před nákupem je třeba zvážit několik dalších důležitých bodů. Proč je důležité otevřít obal a jaká vejce byste v obchodě neměli kupovat – to vám prozradíme v tomto článku.

Jaký je rozdíl mezi prémiovými a běžnými vejcikategorie vajec

Vejce v obchodech se dělí do kategorií a tříd podle hmotnosti a doby trvanlivosti. Tyto informace jsou uvedeny na obalu vajec nebo vyraženy na každém vejci, pokud se prodává na kusy.

Vejce se označují podle hmotnosti následovně:

Jaká vejce v obchodě nekoupíte – na co si dát pozor

  • kategorie – o té jsme hovořili výše;

  • datum výroby a podmínky skladování;

  • vzhled zboží.

Vždy je lepší kupovat čerstvá vejce, a zde je důvod. Vejce mají dvě doby trvanlivosti: při pokojové teplotě (0 až +20 °C) je lze skladovat 25 dní a při teplotě -2 až 0 °C – až 90 dní. Někdy však prodejci nejsou poctiví a dají vejce do lednice až po 25 dnech na polici. Pokud tedy byla vejce v chladu déle než 25 dní, je lepší je nekonzumovat.

Při nákupu v kartonech vždy zkontrolujte:

  • celistvost skořápky – prasklá vejce mohou být kontaminována;

  • čistotu – žádné stopy krve nebo výkalů;

  • jednotnou barvu – všechna vejce v balení by měla být buď bílá, nebo hnědá.

Důležité je také, jak jsou vejce uložena v krabičce. Správně mají být špičkou dolů. Pokud tomu tak není, je pravděpodobné, že vejce již přeskládali jiní zákazníci – v tom případě raději zvolte jiný balíček.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Blog | CLUBWASH::Brno