Odborník vám prozradí vše, co byste měli vědět před konzumací tvarohu.
Přestože je sýr cottage skutečnou proteinovou bombou, která předčí i maso a ryby, z hlediska výživy ho nelze označit za ideální. Také v závislosti na tom, jaký druh tvarohu denně jíte, může přispívat ke zvýšení hladiny cholesterolu.
Abychom zjistili, proč byste měli být s tvarohem opatrní, poradili jsme se s lékařem a odborníkem na fitness a výživu.
Ten radí upřednostňovat nízkotučný nebo netučný sýr cottage. Vysvětluje, že tučný tvaroh, stejně jako jakýkoli jiný tučný mléčný výrobek, obsahuje více nasycených tuků. A pokud se konzumuje pravidelně a bez vyváženosti s ostatními živinami, může zvyšovat „špatný“ cholesterol.
Kontrolujte příjem nasycených tuků
Americká kardiologická asociace doporučuje omezit příjem nasycených tuků na 13 gramů denně. A jeden hrnek nízkotučného tvarohu obsahuje 3,87 gramu nasycených tuků – téměř třetinu denní dávky.
Ve studii publikované v časopise 202536 účastníci přijímali denně navíc 1000 kalorií z potravin bohatých na nasycené tuky, nenasycené tuky nebo sacharidy. Po třech týdnech došlo ke zvýšení hladiny „špatného“ cholesterolu pouze u těch, kteří konzumovali nasycené tuky. To je pravděpodobně způsobeno zvýšenou vazbou částic „špatného“ cholesterolu na molekuly v cévním systému.
Jak kombinovat tvaroh s potravinami snižujícími hladinu cholesterolu
Lékař se shoduje, že odtučněný nebo nízkotučný tvaroh je dobrou volbou. Doporučuje ho také kombinovat s potravinami bohatými na vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
„Přidáním lesních plodů, jablek nebo hrušek dodáte tělu antioxidanty a rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat ‚špatný‘ cholesterol,“ říká. „A pikantnější kombinace, například s rajčaty nebo avokádem, dodají srdci zdravé tuky,“ říká.
Lékařka také doporučuje kombinovat sýr cottage s celozrnnými výrobky a zdravými tuky.